Freitag, 21. Juli 2017

Postúpiť tak raz do olympijského finále, sníva Američan z Brna

Na sebe šedé tričko, ktorého chrbát zdobia tri veľké písmenká - USA. Kulisu jeho tréningové driny tvorí na stene zavesená česká vlajka a pod ňou veľký nápis BRNO. Nie, toto nie je ilustrácie globalizovaného športového sveta. V hale brnenského Sokola I sa práve ku svojim snom približuje David Jessen.

"Postúpiť tak raz do olympijského finále…" nesmelo sa pousmeje 18-ročný športový gymnasta.Už pár týždňov je mladík, ktorý trvalo žije v Spojených štátoch, českú nádejou, ktorá by po chudobných rokoch mohla voziť z vrcholných podujatí cenné kovy. "Talent to je," prikyvuje jeho český kouč Petr Hedbávný.

"Otázkou je, či dokáže predať potenciál." Svoj um môže ukázať už zajtra v Baku, kedy na premiérových Európskych hrách zač ínajú gymnastům vícebojařské kvalifikácia.Medzi kontinentálne plejádou nebude chýbať ani mladý "Američan z Brna" s pútavým životným príbehom.

Od útleho detstva v telocvični

Jessen je totiž potomkom bývalej vynikajúce gymnastky Hany riečna, ktorá v roku 1985 získala pre svoju vlasť poslednú gymnastickú medailu na majstrovstvách sveta - bronz za zostavu na bradlách. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa niekdajší československá pretekárka vydala na Floridu, kde spoznala gymnastického trénera dánskeho pôvodu Lorina Jessen.A v roku 1996 sa im v Brne, kam sa mamička na skok vrátila, narodil David.

Že by to bola prezieravosť, aby raz jej syn mohol reprezentovať rovnakú krajinu ako ona? "To nie, bolo to skôr preto, že mamka nemala v USA zdravotné poistenie," rozosmeje sa drobný chlapec. "Som Brňák ako poleno," oznamuje roztomilú češt inou s anglickým akcentom.

Ku kariére gymnastu bol tak Jessen predurčený. Ako keby namiesto cumlíka dostal do kolísky kocku magnézia. "Tak to nebolo," oznamuje teenager, ktorý už ako batoľa trávil celé dni v telocvični. "Mamka je v Amerike trénerka a ja si medzitým skákal na trampolíne." K radostnému hopsanie postupne pridal kotúle, premety, saltá.A tamojší odborníci čoskoro pochopili, že v Dávidovi drieme mimoriadne nadanie.

Prepracoval sa až do amerického národného tímu juniorov. "Na majstrovstvách Ameriky som bol druhý," chváli sa zverenec bieloruského trénera Vasilija Vinogradova. "Ale potom sú seniori. K tomu pretekári na univerzite. Všetci sú strašne dobrí, "vydýchne obdivne Jessen. Kvôli nabitej americkej konkurencii jeho mamičku napadlo: Čo keby to Dávid skúsil v Česku? A bol to dobrý nápad. Už v apríli totiž mladík súťažil na európskom šampionáte v Montpellieri, kde vo viacboji obsadil 33 .miesto - bol najlepší z Čechov.

Jessen prvýkrát v živote zblízka sledoval elitnej Rusov, Ukrajincov či Britmi. "Skvelý pocit pretekať s nimi."

Okrem Ria láka aj medicína

Kým predtým jazdil do Brna na pár dní v roku navštíviť prarodičia, posledný týždne pred Európskymi hrami sa zabýval u babičky a deda na Lesnej. Pripravoval sa na Európskej hry, prvý májový víkend si strihol debut na majstrovstvách republiky. Výsledok?Tri zlata a tri striebra.

"Zatiaľ čo druhý závodné deň boli všetci vyčerpaní a šetrili sa, Dávid si pridával do zostáv nové prvky," rozpráva kouč Hedbávný. "Síce kazil, ale bolo to obdivuhodné." Práve bývalý reprezentačný kolega Hany riečnych sa pri českých návštevách stará o jej syna. "Vždy sa Davida spýtam, čo povedal Vasilij. Ja len jeho tréning korigujte, aby bol čo najúčinnejší, "opisuje Hedbávný.

" Musím ale povedať, že David je veľa pracovitý vďaka prostrediu, v akom vyrastal. Musel o svoju pozíciu bojovať ďaleko tvrdšie ako tu. "Jessen však bitka o vysnívanú olympiádu v Riu čaká aj v Česku.

Budúci rok totiž zväz môže do Brazílie vyslať iba jedného pretekára.Rivalmi brnenského rodáka sú veterán Martin Konečný a Daniel Radovesnický. "Bude to ťažké, ale celkom si verím," špitne Jessen. O nomináciu môže napovedať výsledok z Baku, definitívne bude jasno po jesennom majstrovstvách sveta v Glasgowe.

Okrem športovej méty má Jessen aj ďalší cieľ - vyštudovať medicínu na prestížnej univerzite v Stanforde, kam ho nedávno prijali. "Skúmať telo ma baví," hovorí syn slávnej matky. "Páčilo by sa mi byť fyzioterapeutom, ortopédom alebo chirurgom." Na univerzitu však nastúpi až za rok na jeseň. Sny si totiž plní postupne. A prvý na zozname je olympiáda…


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen